пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

Чому мнемотехніка корисна для дошкільників?

 Чому мнемотехніка корисна для дошкільників?


Мнемотехніка (або мнемоніка, з грецької «mnemonikon» — мистецтво запам’ятовувати) — це сукупність прийомів та способів, які спрощують запам’ятовування і збільшують обсяг пам’яті. Це відбувається завдяки утворенню асоціацій, упорядкуванню інформації у вигляді комплексних візуальних образів.

Використання прийомів мнемотехніки задіює спостережливість і образне мислення: діти усвідомлено створюють асоціативні зв’язки між об’єктами. Фахівці-мнемоністи наголошують: мозок людини найліпше запам’ятовує візуальні образи, позаяк основою психічних процесів є візуальне (образне) мислення, а також зв’язки між об’єктами (текстом, цифрами тощо).

Мнемотехніка допомагає дітям: 

  • керувати процесом запам’ятовування 
  • удосконалювати своє мовлення 
  • сприяє розвитку асоціативного й образного мислення, уваги.

Найчастіше запам’ятовування відбувається мимоволі, коли якийсь предмет або явище потрапляє в поле зору дитини і зумовлює жваву реакцію.  Інформація «обростає» асоціативними зв’язками й закріплюється в пам’яті. Якщо ж дитина намагається вивчити й запам’ятати щось абстрактне, не підкріплене картинкою, асоціацією, — на успіх розраховувати не варто. Звичайно, у дітей із ЗНМ та ЗПР ці особливості виражені яскравіше, ніж в інших дітей, і сильніше впливають на процеси пізнання та загального розвитку.

Використання в корекційній логопедичній роботі прийомів мнемотехніки допомагає педагогам: 
  • розширювати словниковий запас дітей, розвивати навички словотворення, закріплювати правильну звуковимову 
  • сприяти розвитку в дітей — 
- зв’язного, експресивного та імпресивного мовлення 
- уміння працювати за зразком, правилами; слухати дорослого й виконувати його інструкції — це одне зі складних завдань для дітей з особливими освітніми потребами 
- навичок «перекодовування» інформації, «переведення» візуальних символів у зв’язний усний текст 
- уміння самостійно застосовувати мнемотехнічні прийоми.



Немає коментарів:

Дописати коментар